Stap 5 Hoe voelt de ander zich geliefd?

De uitspraak “de liefde moet van twee kanten komen” wordt gemakkelijk gebruikt om niets te ondernemen. “Ik wil wel, maar mijn partner doet niets” Daarbij gaat het dan om de eerste stap zetten in het geven wat de ander nodig heeft. Of het gaat om de eerste stap zetten in het oplossen van conflicten. Maar liefde is geen gevoel. Liefde is iets wat je doet. Het is iets dat je doet voor de ander. Ongeacht wat de ander doet ben jij bereid om liefde te geven. Liefde kan van één kant komen. Jouw kant ! Dat heeft je al bij stap 5 gebracht van deze site. Jij zoekt naar mogelijkheden.
Het is een risico om eenzijdig liefde te tonen. Je kunt afgewezen worden. Je kunt ook slagen !

Liefde is iets dat je doet voor iemand anders en niet iets dat je doet voor jezelf.

Gary Chapman

Start niet zomaar ergens met het geven van liefde. Het is net als bij het inschenken van een drankje. Als je naast het glas schenkt is het hele effect weg. Het is dus van belang om te weten waar “het glas” van je partner staat. Wat zorgt er voor dat je partner het ook daadwerkelijk ervaart als liefde? Geven wat de ander graag wil ontvangen is zeer effectief. 3x woordwaarde zouden ze bij Scrabble zeggen.


LIEFDESTALEN

Heb je wel eens gehoord van de 5 liefdestalen? Gary Chapman heeft in een gelijknamig boek geschreven over vijf manieren waarop mensen liefde ervaren. Vijf manieren waardoor je je bemind voelt.

1. Cadeautjes
Wordt jouw partner helemaal enthousiast als je iets leuks meebrengt? Een bloemetje, een geurtje, een gadget, een aardigheidje. Dan zou het wel eens kunnen zijn dat jouw partner de liefdestaal van cadeautjes heeft. Iedereen houdt er van, maar bij mensen met deze liefdestaal is het extra belangrijk om iets te geven. De aandacht en de inspanning worden zeer gewaardeerd. Speciale dagen zijn voor deze mensen heel belangrijk.

2. Samen zijn

Als jouw partner deze liefdestaal heeft dan gaat het vooral om het feit dat je er bent. Dat je de tijd neemt om samen te zijn. Dat je tijd apart zet voor de ander. Gezellig ergens gaan zitten praten. Alle aandacht.

3. Lichamelijke contact

Een partner die graag knuffelt of je altijd aanraakt als hij/zij met je praat. Geen afscheid neemt zonder kus of omhelzing. Die partner heeft de liefdestaal van lichamelijk contact.

4. Dienen

Hulp erg waarderen hoort bij de liefdestaal van dienen. Kleine klusjes. Zonder te vragen onverwachte taken uitvoeren die zorgen voor een gevoel van ondersteuning. Een partner die deze liefdestaal heeft houdt van doen wat je afspreekt, maar vooral van onverwachte extra’s doen het heel goed.

5. Bemoedigende woorden

Opbouwende woorden, complimenten zijn voor mensen met de liefdestaal bemoedigende woorden erg belangrijk. Uitgesproken waarderingen komen bijzonder goed binnen. Cynische woorden zijn altijd weinig helpend, maar voor deze mensen komen ze keihard binnen.LIEFDE

... herkennen en beantwoorden.

Weet jij wat jouw partner nodig heeft ? Wat kun jij doen om hem/haar het gevoel te geven bemind te zijn? Alle vijf talen zijn belangrijk in elke relatie, maar een of twee liefdestalen springen er uit.

Mijn taal, jouw taal

Verwar jouw eigen liefdestaal niet met die van je partner. Soms liggen ze zo ver uit elkaar als Nederlands en Frans. Probeer in het Nederlands maar eens een stokbrood te bestellen in Zuid-Frankrijk. Ze zullen je niet begrijpen. Al doe je nog zo je best in jouw taal. Je zult die andere taal moeten leren spreken. Eerst onwennig, maar al snel met een impact die geweldig is.

Naar stap 6 (in aanbouw)