Tijd

De tijd is net als een paard. Als je de teugels niet vasthoudt brengt het paard je waar je niet wilt zijn.

Jij kunt keuzes maken in de tijd die invloed hebben op de kwaliteit van jouw relatie. Simpele veranderingen kunnen grote gevolgen hebben.

De tijd is net als een paard. Als je de teugels niet vasthoudt brengt het paard je waar je niet wilt zijn.

Hoeveel tijd besteedt jij aan…

Als je er van uit gaat dat je als gemiddeld mens 8 uur slaap nodig hebt, 3 uur eet en 8 uur werkt dan heb je per dag nog 5 uur over voor de relatie, familie, sociale contacten, ander werk en vrije tijd. Natuurlijk zijn er nog gigantisch veel variaties mogelijk waardoor jouw situatie er totaal anders uit ziet. Je hebt bijvoorbeeld veel reistijd van en naar je werk of je werkt in deeltijd. De vraag is niet: “Hoe zit het bij de gemiddelde mens ?” De vraag is: “Hoe ziet jouw plaatje eruit en waar kun je invloed op uitoefenen?

De Amerikaanse auteur Stephen Covey zegt dat we vooral zelf ons leven richting geven. Niet mijn genen. Niet mijn opvoeding en niet de mensen om mij heen. Om richting te kunnen geven moeten we proactief zijn. Invloed uitoefenen op de gebieden waarin we invloed kunnen uitoefenen.  Tijd is zo’n gebied.

En nu naar jouw relatie…

Tijd geven we uit via prioriteit. Je kunt niet alles doen. Je moet keuzes maken. Kies ik voor het een dan kan ik niet ondertussen het andere ook doen. Als we niet bewust kiezen dan worden we geleefd door de waan van de dag. Wat vraagt de meeste aandacht van mij op dit moment? Als je bewust kiest om tijd vrij te maken voor de dingen die jij belangrijk vindt dan weet je zeker dat het in de meeste situatie ook zo zal gebeuren. Het is veel krachtiger om te zeggen: ik maak nu een afspraak om op die datum op visite te gaan bij vrienden, dan te zeggen dat we nog een keer gaan afspreken. Er is ook een hardnekkig fabeltje dat er een tijd komt in de toekomst waarin je ruim voldoende tijd hebt waardoor je voor je uit schuift waarvan je weet dat het belangrijk is. Vandaag kun je beginnen om tijd te reserveren voor degene waar je jouw leven mee wil delen.

24

In grote lijnen kun je elke dag 24 uur uitgeven aan de volgende zaken:

Samen tijd

Samen tijd is geen therapietijd. We gaan niet graven in het verleden of analyseren als amateur-psychologen.
We maken tijd voor elkaar vrij omdat we elkaar belangrijke gesprekspartners vinden. We zijn geïnteresseerd in elkaars gedachten, verlangens, gevoelens, dromen, teleurstellingen, successen. We nemen de tijd om mooie herinneringen samen te maken. We doen ons best om het voor elkaar een aangename tijd te laten zijn. We leren elkaar beter kennen, maar we maken vooral ook samen lol. Doe samen een kookcursus, ga naar het strand, ga samen sporten, bezoek een museum, ga naar een concert. Er zijn talloze mogelijkheden die jullie allebei leuk vinden of waar je de ander een groot plezier doet.

Naar stap 5